Υιοθετήστε τη σωστή skincare ρουτίνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και αποφύγετε τις παγίδες.
Το ξέρατε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα και οι συνήθειές σας π.χ. ο ύπνος δεν είναι τα μόνα που αλλάζουν; Αν ήδη νιώθετε την ανάγκη να πετάξετε όλα όσα έχετε στο ράφι με τα καλλυντικά, περιμένετε! Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ευκολότερα ποιες είναι οι κύριες αλλαγές, ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε και σε τι είναι σημαντικό να επενδύσετε, ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκεστε.
Ποιες πιθανές αλλαγές φέρνει στην επιδερμίδα η εγκυμοσύνη
Αν και η λάμψη της εγκυμοσύνης είναι ορατή σε πολλές γυναίκες, η αλήθεια είναι ότι πολλές παρατηρούν αλλοιώσεις λόγω ορμονικών αλλαγών, οι οποίες δεν είναι τόσο ευνοϊκές. Μερικές από τις πιο συνήθεις είναι, για παράδειγμα, πιο ξηρή επιδερμίδα, υπερμελάγχρωση ή νέες κηλίδες, και ακμή.
Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε
Ακμή
Αν είχατε ακμή κατά την εφηβεία, είναι πιθανό να επανεμφανιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι συνήθως βελτιώνεται προοδευτικά και μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο ή κατά τη φάση του θηλασμού.
Μέλασμα (καφέ κηλίδες)
Το αντηλιακό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι μια περίοδος που είστε πιο επιρρεπείς σε σκουρόχρωμες κηλίδες. Μετά τη γέννηση του μωρού, οι κηλίδες πιθανόν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν.
Ραγάδες
Αρχικά είναι κόκκινες, ροζ ή μωβ και αργότερα μπορούν να αλλάξουν χρώμα. Οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους όταν το δέρμα τεντώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά αν είχατε τον έλεγχο του βάρους σας κατά την εγκυμοσύνη και ενυδατώνατε πολύ καλά το δέρμα σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην εμφανιστούν καν. Το κλειδί είναι η ενυδάτωση.
Ποιες θεραπείες αποφεύγουμε –ακόμα και αν τις εφαρμόζαμε στο παρελθόν;
Οι θεραπείες με λέιζερ συμβάλλουν στην υπερμελάγχρωση και πιθανόν να είναι πιο επώδυνες λόγω της ευαισθησίας της επιδερμίδας (ακόμη και αν έχετε κάνει στο παρελθόν συνεδρίες). Επίσης τα ενέσιμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για εγκύους ή για γυναίκες που θηλάζουν. Τέλος, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, αποφύγετε τα ισχυρά χημικά πίλινγκ, τις θεραπείες προσώπου ή τα εργαλεία ομορφιάς με ραδιοσυχνότητες.
Ποια συστατικά είναι μη ασφαλή στην εγκυμοσύνη
Ρίξτε μια ματιά στο ντουλάπι με τα καλλυντικά σας ξεχωρίζοντας και αποφεύγοντας εκείνα που περιέχουν τα εξής.
- Ρετινοειδή (retinoids). Η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
- Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (benzoyl peroxide). Το συναντάμε κυρίως σε προϊόντα κατά της ακμής. Εάν έχετε αυτήν την πάθηση, καλό είναι να ρωτήσετε έναν ειδικό για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.
- Σαλικυλικό οξύ (salicylic acid). Υπάρχει σε απολεπιστικά ή καθαριστικά. Αντί αυτού, επιλέξτε το γλυκολικό, το γαλακτικό και το μανδελικό οξύ, που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές.
- Φορμαλδεΰδη (formaldehyde). Το συναντάμε σε θεραπείες και προϊόντα για τα μαλλιά και βερνίκια νυχιών.
- Αιθέρια έλαια. Ανάλογα με το προϊόν, τη μάρκα και τη συγκέντρωσή τους, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα ελέγξει ο ειδικός σας πριν από τη χρήση. Αποφύγετε το έλαιο τεϊόδεντρου και το έλαιο δεντρολίβανου.
- Παραβένες (parabens). Είναι συντηρητικά, αλλά κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα (εάν τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες).
- Διυδροξυακετόνη (dihydroxyacetone). Πριν βάλετε το αυτομαυριστικό σας, τσεκάρετε ότι δεν περιέχει αυτήν την ουσία. Παρόλο που δεν την απορροφά το αίμα, μπορεί να είναι επιβλαβής αν την εισπνεύσετε.
Το απλό αλλά αποτελεσματικό skincare στην εγκυμοσύνη
Θέλετε λαμπερή, ενυδατωμένη επιδερμίδα; Ο ιδανικός συνδυασμός θα είναι η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη, που ενισχύουν την καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης. Επίσης το γλυκολικό οξύ και το bakuchiol αποτελούν μια εναλλακτική λύση αντί της ρετινόλης ή των παραγώγων της βιταμίνης Α, καθώς θα απολεπίζουν απαλά και θα καθαρίζουν τους πόρους.
Και για να ολοκληρώσετε τη ρουτίνα σας, μην ξεχνάτε ότι το αντηλιακό, ιδανικά με φυσικά φίλτρα, είναι το πιο σημαντικό βήμα.
Πηγή: InStyle